Sözsüz İletişim Nedir
Sözsüz iletişim, bilinçli ve bilinç dışı kodlama ve kod çözme süreçlerini içerir. Kodlama, yüz ifadeleri, jestler ve duruşlar gibi bilgi üretme eylemidir. Kodlama, bilgileri evrensel olarak düşündüğümüz sinyalleri kullanır. Kod çözme, kodlayıcı tarafından verilen duyumlardan alınan bilginin yorumlanmasıdır. Kod çözme bilgisi, bir kişi tarafından algılanan bazı duyumların sahip olabileceği bilgileri kullanır. Örnek vermek gerekirse; kod yollayan kişi iki parmağı tutar ve kod çözücü, önceki deneyimlerden, bunun iki anlamına geldiğini çözer.
Sözsüz İletişimin Önemi
İçinizdeki ses bazen bir jest, bir mimik, bir gülümseme, baş hareketi, oturma, ses tonu herhangi bir vücut hareketiyle dışarıya yansır. O yüzden bir insanın iç dünyası hakkında bilgi sahibi olmak için hareketlerine bakabilirsiniz özellikle de gözler çok şey anlatır. Beden dili okumayı öğrendiğinizde insanları anlamanız daha kolay olacaktır. Böylelikle iletişim becerilerinizi daha da güçlendirebilirsiniz. Böylelikle insanlara yaklaşımınız konusunda daha bilinçli davranabilirsiniz. Hatta bir insan yalan söylediğinde bunu anlamanız daha kolay olacaktır. O yüzden insanların dürüstlüğünü ve ilgisini anlamanız konusunda da daha avantajlı olabilirsiniz. Sözsüz iletişimin fonksiyonlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Tekrarlama: kişi sözlü olarak ifade etmek istediği mesajı beden diliyle tekrarlar.
Çelişki: söylediği sözlü ifade ile beden dilinin birbiriyle çelişmesi durumudur.
Değiştirme: sözlü olarak ifade etmek istediği şeyi tamamen beden diliyle ifade etmesi.
Tamamlayıcı: beden dili hareketine sözlü mesaj ekleme halidir.
Aksanlı: vurgulu bir biçimde mesajı iletmektir.
Sözsüz İletişim Türleri
Sözlü olarak ifade edilmeyen mesajlar insanlar arası iletişim türleri (konuşma ile) sözel olmayan iletişim olarak adlandırılır.
Çok farklı sözel olmayan iletişim türleri vardır.
- Vücut Hareketleri , örneğin, el hareketleri veya başını sallayarak,
- Duruş , ya da nasıl oturduğunuzu, kollarınızın nasıl geçtiğini vb.
- Göz Teması, göz teması miktarının genellikle güven ve güvenilirlik düzeyini belirlediği,
- Gülümseme , çatık kaşlar veya göz kırpmak
- Fizyolojik değişiklikler , örneğin, sinirlendikçe daha çok terleme veya yanıp sönme.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder