Siz değerli okurlar için etkili iletişimin özellikleri hakkında bir yazı hazırladım. Etkili iletişim günümüz dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Mutlaka iş yaşamınızda: "Kendini iyi pazarlıyor." cümlesinin duymuşsunuzdur. Bu cümle esasında etkili iletişim sürdüren bir kişi için söylenmektedir. Yazımda da tam bu noktaya değinmek istedim ve özelliklerini inceledim. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.
Etkili İletişim Becerisi Nedir?
Etkili iletişim becerisi oldukça önemli bir beceridir. Bu beceri sonradan kazanılabilen bir beceridir. Etkili iletişim becerilerini kazanmak için öncelikle kendini tanımak gerekmektedir. Bu noktada da kendiniz geliştirmeniz gerekir. Kendini açmak ve doğru ifade etmeye çalışmak oldukça önemlidir. Aynı zamanda iletişime geçtiğiniz kişiyi de etkin ve algınız açık dinlemek etkili iletişimin bir parçasıdır. Kaldı ki bir iletişim esnasında empati yapamıyorsanız iletişimde etkili değilsiniz demektir.İletişim kurarken en sağlıklı ve ve doğru yol karşımızda ki kişiye karşı hoşgörülü ve ön yargısız olmaktır. Kaldı ki bu davranış eleştirilere karşı açık olmanız da gerekmektedir. İletişim becerisi noktasında da söyleyebileceğim şuan için son şey de; beden dilinize dikkat edin, göz kontağı kurmayı unutmayın ve akıcı-temiz konuşmaya dikkat edin.
Etkili Konuşma Teknikleri
Etkili konuşma tekniklerini belli bir kaç başlıkta inceleyebiliriz. Etkili konuşma taktikleri şunlardır;
- Hazırlık yapın
- Prova yapın
- Bol su tüketin
- Konuşmadan önce rahatlamaya çalışın
- Güzelce dinlenin
- Net ve açık kelimeler seçin
- Beden dilinize dikkat edin
- Kıyafetinize özen gösterin
- Konuşma sırası boşluk bırakmayın
- Konunun dışına çıkmayın
Etkili konuşmak oldukça önemlidir. Mutlaka bir konuşma gerçekleştireceğiniz de önceden planlanmış olsun veya olmasın bir hazırlık yapın. Hemen o an dahi konuşma yapacak olsanız konuyu ve meseleyi önceden düşünün. Mutlaka su tüketin ve vücudunuzu yenileyin. Kafanızda ki tüm sorunları atın ve dinlenmeye çalışın. Ayrıca konuşma esnasında basit ve net kelimeler seçmek hem telaffuz noktasında hem de diksiyonunuza oldukça faydalı olacaktır. Konuşmanız bu noktada daha açık ve akıcı olacaktır. Aynı zamanda asla ve asla konunun dışına çok çıkmayın. Bazen konuşma anında kelimeler kelimeleri birbirini takip ediyor ve siz tamamen konudan bağımsız ve alakasız şeylere değinmiş oluyorsunuz.
Hitabet
Hitabet sanatının çeşitleri , siyasetten hukuka, dinden bilime değin çoğu alanda insanlık tarihince eski bir iletişim şeklidir. Hitabet sanatıyla konuştuğunuz mecralar ve muhataplarının özellikleri hitabet çeşitlerini de belirleyici bir rol oynamaktadır. İsterseniz bugün olsun isterseniz de tarih boyunca çoğu mecrada hitabet sanatı kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam ediyor. Hitabet çeşitlerini kullanıldığı alanlara göre;
- siyasi hitabetler,
- askeri hitabetler,
- dini hitabetler,
- bilimsel hitabetler
- hukuki hitabetler olarak sıralayabiliriz.
Etkili İletişimde Ses
Ses, duygulara yanıt verir ve hatta bazen ses tonumuz söylediklerimizin dahi önüne geçer.
Bununla birlikte, daha doğru bir ses tonuna sahip olmak belli egzersizlerle mümkündür; aynı şekilde nefes egzersizleri de etkili iletişimde ses tonunuzu ayarlama noktasında size yardımcı olacaktır.
Belki de şuan size ses meselesi o kadar da önemli gelmiyor. Fakat ne kadar güzel şeyler söylerseniz söyleyin sinirli bir ses tonuyla karşınızda ki insanı ancak gerersiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder