Siz değerli okurlar için sözlü iletişim hakkında bir yazı hazırladım. Sözlü iletişim günümüz dünyasında bir tık gerileme yaşasa da görsel iletişimin hala önündedir. Esasında görsel iletişim araçları daha hala sözlü iletişimi içinde barındırmaktadır. Yazımda sözlü iletişim nedir, teknikleri nelerdir, sözlü iletişim kanalları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.İyi okumalar.
Sözlü İletişim Nedir
Sözlü iletişim, bilgi vermek ve almak için kelimeler ve sesin kullanılmasıdır. Bir mesajın sözlü olarak verildiği ve aralarında kullanılan herhangi bir kodlama, kod çözme ve iletim aracına bakılmaksızın sesli olarak alınabileceği herhangi bir iletişim olarak düşünülebilir. Bu, yüz yüze (örn. Kabin görevlisine) gerçekleşebilecek bir iletişim türüdür. Sözlü iletişim, beden dili, jestler (eller, ışıklar, işaretler) ve yazılı iletişim (örneğin mesajlaşma ) gibi sözel olmayan iletişimi destekleyerek geliştirilebilir.Aynı şekilde sözel olmayan iletişimin uygunsuz kullanımıyla belirsiz ve kafa karıştırıcı olabilir.
Sözlü İletişim Nasıl Yapılır
İletişimi böyle alt kategorilerde incelemek esasında bir karışıklığa yol açar. Sanki sözlü iletişim iletişimin içerisinde farklı bir alan kaplıyormuş fikrini doğurabilir ya da tam olarak ve net çizgiler varmış hissine yol açabilir. Tabi ki sözlü iletişimde dahi insanlar bedenlerini-jestlerini-mimiklerini kullanmaktadırlar.
Sözlü İletişim Nasıl Yapılır
Sözlü iletişime geçerken sahip olduğumuz en önemli unsur ”Ses”tir. Ses unsurunda telaffuz biçimimiz, sesimizi tonlama biçimimiz ve konuşma hızımız oldukça önemlidir. Sözlü iletişimin konusuna göre bunları ayarlamak ve dikkat etmek çok mühimdir. Zira bazen vermek istediğimiz mesaj ses tonumuzun altında yatar. Bazen çok sakin bir cevap vermemize rağmen bunu karşı tarafa hızlı veya yüksek tonla söylemek onun bizi sinirliymişiz gibi algılamasına ya da ona karşı kırgınmışız gibi algılamasına sebep olabilir. Örneğin, bir annenin çocuğuna uyku vakti geldiğinde ”Odana git.” demesi ile çocuk yaramazlık yaptığında ” Odana git.” demesi çok farklıdır. Bu iki aynı cümle arasındaki ses tonunda, telaffuz biçiminde ve söyleme hızında oldukça farklılık olduğu net bir biçimde görülür.
Duyguları aktarımda sözlü iletişimin rolü oldukça büyüktür. Hızlı ve yüksek sesle konuşmak, o an konuşan kişinin gergin veya sinirli olduğunu, hafif bir ses tonuyla ve kesik kesik konuşmak kişinin o an isteksiz veya mutsuz olduğunu belirtebilir. Heyecan, korku, mutluluk, üzüntü gibi duygular ses tonunun alçaltılması veya yükseltilmesi ve kelimelerin telaffuz edilmesi bakımından sözlü iletişimde farklı anlamlara yol açabilirler. Sesin çeşitli şekillerde değiştirilmesi yoluyla karşı tarafa aktarılır ve anlam kazanırlar.
İletişim Yöntemleri
En yaygın iletişim yöntemleri sözlü veya yazılı olarak yapılsa da, yönetim teknikleri söz konusu olduğunda sözel olmayan iletişimin gücü asla küçümsenmemelidir.
Gülümsemeniz, jestleriniz ve diğer bazı vücut hareketleriniz çevrenizdeki insanlara bir mesaj gönderiyor. Çalışanlarınız ve müşterilerinizle ilgilenirken dikkatli olmanız gerekir.
Her zaman göz teması sağlamayı unutmayın. Bu, söylenilen şey hakkında ciddi ve kendinden emin olduğunuzu gösterir.
Kaynak: http://www.businessdictionary.com/definition/verbal-communication.html
https://guncelblog.org/sozlu-iletisim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder