İletişim becerileriniz ne kadar güçlü olursa, başvuru yaptığınız işten bağımsız olarak işe alınma şansınız o kadar artar. Görüşme sırasında ve işte daha iyi yapacaksınız. Yazımda sözlü iletişim nedir, ne işe yarar, yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.
Etkili İletişim
Aktif dinleme önemli bir beceridir, ancak iletişimciler olarak insanlar, diğer kişinin söylediği şeyleri dinlemek yerine, ne söyleyeceklerini düşünerek çok daha fazla enerji harcamayı tercih ederler.Aktif dinleme kendi başına bir beceri olsa da, etkili sözlü iletişim için de hayati önem taşımaktadır.
Etkili ve aktif dinleme için aşağıdaki noktalar gereklidir:
- İletişimin amacına uygun, örneğin minimal düzeyde arka plan gürültüsüne sahip sıcak ve hafif bir odaya sahip konforlu bir ortam oluşturun.
- Dinlemeye hazır olun.
- Açık fikirli olun ve konuşmacının mesajının ana yönü üzerinde yoğunlaşın.
- Mümkünse dikkat dağıtmaktan kaçının.
- Her şeyi duyana kadar yargılamayı ertele.
- Nesnel olun.
- Diğer kişi bilgi verirken bir sonraki sorunuzu düşünmeye çalışmayın.
- Konuşmacı kalıplaşmış olmamalıdır. Örneğin, cinsiyet, etnik köken, sosyal sınıf, görünüş ya da elbise ile ilgili ön yargıların söylenene müdahale etmesine izin vermemeye çalışın.
Sözel İletişim
Sözlü iletişimin etkililiği konuşmacının sesine, konuşmanın netliğine, ses düzeyine, hıza, beden diline ve konuşmada kullanılan kelimelerin kalitesine bağlıdır. Sözlü iletişim durumunda, iletinin gönderici ve alıcı tarafından eş zamanlı olarak iletilmesi ve alınmasından sonra geri besleme hemen gerçekleşir.
Gönderen, konuşma tonunu yüksek ve herkese açık bir şekilde duymak zorundadır ve hedef kitleyi göz önünde bulundurarak konuyu tasarlamalıdır. Gönderen, mesajın amaçlandığı gibi tamamen anlaşıldığından emin olmak için daima alıcı ile kontrol etmelidir. Bu tür iletişim hatalara daha eğilimlidir, bazen kelimeler bir kişinin duygularını ve duygularını ifade etmek için yeterli değildir.
Sözlü iletişimin başarısı sadece bir bireyin konuşma yeteneğine değil aynı zamanda dinleme becerilerine de bağlıdır. Bireyin konuyu dinlemesi, iletişimin etkinliğine ne kadar etkili bir şekilde karar verir. Sözlü iletişim hem resmi hem de resmi olmayan durumlarda geçerlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder