Kıyafetler ve İletişim
Kıyafetlerimiz esasında bizim kişiliğimizi yansıtır tabi istediğimiz noktada giyindiğimiz kıyafetlerden söz ediyorum. Bir memurun giymek zorunda olduğu kıyafetlerden söz etmiyorum. Kıyafetlerimiz, bizi ilk bakışta insanların kafalarında bir kalıba sokar. Bundan kaynaklı iletişimde rolü büyüktür aslında. İnsanlar, kıyafetlerin bir karakterin yansıması olduğuna inanırlar. Bu temel yargılar yanlış olabileceği gibi doğruda olabilir. Ayrıca etkili iletişimde de kıyafet oldukça önemlidir. Temiz,düzenli kıyafetler iletişimi de algıyı da bir yere toplar.
Kıyafetlerimizin İletişimde Rolü
Kıyafetler, iletişim aracı olarak kullanılır diye aktarmıştım yukarıda. Örneğin, bir kadının kıyafeti ile onun muhafazakar olduğunu düşünebilirsiniz. Kıyafetler ilk defa karşılaştığınız insan hakkında kafanızda bir yargı oluşur. Örneğin, öğrenci mi, iş kadını mı, ev hanımı mı gibi yargılar kafamızda şekillenir. Bu yargıların sonucunda ise zihnimiz, karşımızda var olan insanın iş hayatında nasıl bir karakteri olduğuna veya sosyal olarak nasıl bir çevreye sahip olduğuna dair bir tahmininiz oluşur.
Her zaman topuklu ayakkabı tercih eden ve saçları her zaman yapılı bir kadının, bazı insanlara göre bakımlı ve sert bir duruşu olduğu, bazı insanlar göre ise kasıntı ve her daim düzenli bir kadın olduğu izlenimi oluşturur. At kuyruğu yapılmış saçlara sahip bir kadın ise, rahatlığından ödün vermeyen bir kot, ayağında son derece rahat görünen bir spor ayakkabı, örneğin askılı bir tişört giymişse, rahatına düşkün, askılı giydiği için muhafazakar olmadığı görüşüne varırız. Bununla birlikte, ya çalışan ama tatilde olan bir kadın, ya öğrenci ya da çalışmayan ev hanımı bir insan olduğu kanaatine varırız.
Erkeklerin, kravat ve gömlek takması saygınlığa tekabül eder. Sorumluluğu olan bir insan olduğu izlenimi veren kravat, insanların bakış açısını direk değiştirir.
Kıyafetlerin tarzları kadar renkleri de bu konuda etkilidir . Örneğin bir iş kadınını düşünün. İki kadın ve aynı seviyede yönetici olduklarını düşünün. Her ihtimalde birbirlerine eşit olan kadınları düşünün. Aynı takım elbiseyi giymişler, her şeyleriyle aynı görünüyorlar ama biri siyah rengi tercih etmiş olduğunu diğeri aynı takımın bordo rengini giymeyi tercih etmiş olduğunu var sayalım.İki kadın arasında direk bir yargıya sahip oluruz. Biri siyah giyerek klasik görünümlü ve daha güven verici bir kadın izlenimi vermekte diğeri ise, farklı olmayı isteyen, dikkatleri üzerine çekmeyi seven ve baskın bir karakterdeki kadın izlenimi yaratmaktadır.
İş Görüşmesinde Tercih Edilen Kıyafetler
İş alanlarından bahsedecek olursak kıyafetler son derece iletişimle ilintilidir. Özellikle etkili iletişim noktasında kıyafetin çok büyük bir önemi vardır. Bir öğretmeni gözünüzün önüne getirin babamdan örnek veriyorum burada yazın bile aynı giyiniyor gömlek ve kumaş pantolon, kişiliğinden önem vermeyen biri olarak görünüyor dışarıdan bakan biri için gerçi bende öyle düşünüyorum orası ayrı... Veya, önemli bir iş görüşmesine gitmekte olan bir insanla karşılaştığınızda, buradan da bir örnek vereceğim geçen gün 2-3 arkadaşım iş görüşmesine gidecekti, ve içlerinden biri kapri giyerek gitmek istedi diğer arkadaşlar bu duruma karşı çıktı ve o arkadaş iş görüşmesine gidemedi. Buradaki duruma benim yorumum ise doğru bir karar olduğu kesin iş görüşmesine bermuda şort ile gitmek neymiş yahu.. :)Kıyafetlerin beden dili ile alakası konu başlığımda anlatacaklarım bu kadar umarım yararlı olmuştur sizin için...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder