Siyasal İletişim
Siyasetin iletişim ile ilişkilenme tarihi ideolojik uygulamalarının bir gerekliliğinden doğru siyasetin varlığıyla ilişkilendirilir. Siyasetin sosyal bilim olarak incelenmesi 19. Yüzyıl’a varsa da,politik faaliyetler hayatın kendisinde yöneten ve yönetilen ayrımının yaşandığı tarihten bu yana uygulana gelmiştir. Topluma yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin karar mekanizmalarınca yürütülmesi yönetilmekte olan toplumla doğrudan ilişkilenmeyi içermekte, bu noktada iletişim siyasal sürecin bir parçası durumunda kavranmaktadır.Siyasal İletişim Nedir?
Siyasal iletişim aynı zamanda SBF'lerde ve İİBF'lerde İletişim Ana Bilim Dalı içerisinde verilen derslerden bir tanesidir. Yani günümüzde akademik anlamda da Siyaset Bilim ile ilişki içerisine girecekseniz siyasal iletişim meselesine önem göstermek zorundasınız. Tabi ki bu bir ölçüt değildir fakat nasıl sosyal medya meselesi günümüzde İletişim Fakültelerinde önemsenmek ve ders olarak okutulmak zorundaysa Siyaset Bilimci yetiştirme iddasında olan okullarda da Siyasal İletişim dersleri verilmek zorundadır. Mesela Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde özellikle Siyasal İletişim dersinin içeriği oldukça ilgi çekicidir:
- Siyaset ve iletişim kavramları arasındaki bağlantıları açıklar.
- Siyasal iletişimin temel aktörlerini ayırt eder.
- Farklı siyasal iletişim kavrayışlarını açıklar.
- Bilgi ve belge kaynakları olarak kütüphanelerden yararlanma yollarını tanır.
- Çeşitli ortamlarda not tutabilir.
- Siyasal iletişime yönelik ana akım ve eleştirel yaklaşımların temel iddialarını ayırt eder.
- İletişim özgürlüğü ve basın özgürlüğü arasındaki farkları açıklar.
- Liberal demokrasilerde siyasal iletişimin tarihsel gelişimini ve kurumlaşma sürecini açıklar.
- 1950 sonrasında siyasal iletişimin akademik bir alan olarak gelişiminin evrelerini tanır.
- Yeni liberal ekonomi politikalarla siyasal iletişimdeki yeni eğilimler arasındaki ilişkiyi açıklar.
- Siyasal iletişimde uzmanların ve profesyonellerin rolünü değerlendirir.
- Siyasal karar alma süreçlerinin uzmanlaşmasının sonuçlarını yorumlar.
- Seçim kampanyalarının profesyonelleşmesinin getirdiği sonuçları değerlendirir.
- Siyasal iletişim, yeni toplumsal hareketler ve iletişim özgürlüğü arasındaki ilişkiyi değerlendirir.
- Bilgi ve iktidar dağılımı süreçlerinin uluslararası boyutlarını açıklar.
Siyasal İletişim Kuralları
Siyasal iletişim, politik kurumları ve aktörleri, haber medyalarını ve daha önemlisi vatandaşları içeren bir süreçtir. Taraflar, çıkar grupları veya medya tarafından üretilen her siyasal iletişim eylemi, vatandaşları bilgilendirmek ve onları etkilemek için tasarlanmıştır. Siyasal iletişimde önemli olan bu üç grup arasındaki etkileşimdir. Siyaset içinde, iletişim akışları birçok yöne doğru hareket eder: yönetim makamlarından vatandaşlara doğru, haber medyası da dahil olmak üzere politik aktörler arasında yatay olarak, vatandaşlardan ve gruplardan politik kurumlara kadar.
Kısacası, politik iletişim yerel, bölgesel, devlet, ulusal, Avrupalı ve uluslararası meselelerle aktif olarak ilgilenmekle ve bilgi, ikna ve stratejik mesaj tasarımının gücünün bu düzeylerdeki sonuçları anlamak ve etkilemek için nasıl kullanılabileceği ile ilgilidir. Yönetim, hükümet ve toplumsal davranış alanında en etkili araç olarak bu yöntemleri kullanır.
Siyasal İletişim ile İlgili İleri Okumalar
Siyasal iletişim meselesi üzerine açık kaynaklardan bir sürü bilgi bulabilir ve okuyabilirsiniz. Fakat meseleyi biraz ileri götürüp ciddi anlamda incelemek istiyorsanız Wikipedia bu konuda bir liste yapmış bu listeye de göz atmanızı öneririm.
Kaynakça: http://ilef.ankara.edu.tr/dersler/siyasal-iletisim/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Siyasal_iletişim
https://www.siyasaliletisimajansi.com/2018/08/siyasal-iletisim.html
https://www.mastersincommunications.com/faqs/what-is-political-communication
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder