Siz değerli okurlar için aile içi iletişim hakkında bir yazı hazırladım. Aile içinde sağlıklı iletişim kurmak anne-babanın iletişiminden doğmaktadır. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığı anda anne-baba arasında ki iletişim ne kadar sağlıklı olursa aile içi iletişim de o kadar sağlıklı olmaktadır. Yazımda bu noktada aile içi iletişim nedir, nasıl sağlıklı kurulur, yöntemleri nelerdir, nasıl olmalıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.
Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?
Aile iletişimi, aile üyeleri arasında sözlü ve sözel olmayan bilginin dağılımını ifade eder. İletişim, başkalarının ne düşündüğüne ve hissettiğine dikkat etme yeteneğini içerir. Kelimeler, iletişimin önemli bir parçası sadece konuşmak değil, başkalarının söylediklerini dinlemek.
Ailenin içindeki iletişim son derece önemlidir, çünkü üyelerin kendi ihtiyaçlarını, isteklerini ve endişelerini ifade etmelerini sağlar. Açık ve dürüst iletişim, aile üyelerinin farklılıkları ve birbirlerine duydukları sevgi ve hayranlıklarını ifade etmelerini sağlayan bir atmosfer yaratır. Aile fertlerinin tüm ailelerde ortaya çıkan kaçınılmaz sorunları çözebildiği iletişim yoluyla gerçekleşiyor.
Etkili iletişim neredeyse her zaman güçlü, sağlıklı ailelerde bulunduğundan, sağlıksız aile ilişkilerinde sağlıksız iletişim örnekleri verilir. Evlilik ve aile terapistleri çoğu zaman, kötü iletişimin zorluklar yaşayan ailelerin ortak bir şikayeti olduğunu bildirmektedir. Kötü iletişim belirsiz ve dolaylı. Aşırı aile çatışması, etkisiz problem çözme, yakınlık eksikliği ve zayıf duygusal bağlanma gibi birçok aile sorununa neden olabilir.
Aile içi iletişim unsurları;
Anne –baba ilişkisi
Anne- çocuk ilişkisi
Baba –çocuk ilişkisi
Anne –baba –çocuk ilişkisi
Aile büyükleri ile çocuk ilişkileri
Kardeşler arası ilişkiler
Eğitim ailede başlar diye bir söz vardır. Gereken bilgi ve beceriler aile içerisinde çocuklara kazandırılmaya çalışılmalıdır. Çocuk sahibi olan tüm aileler çocuklarının başarılı olmasını isterler. Çocuklarını iyi okullarda okutarak onlara iyi bir gelecek sağlamaya çalışırlar. Çocuğa nasıl bir gelecek sağlayacağınızı düşünüyorsanız ilk olarak çocuğa sağlıklı bir kişilik kazandırmaya çalışın. Çocuğun içerisinde bulunduğu dönemi atlatma şekli kimliğini oluşturmaktadır.
Çocuk aile içerisindeki diğer bireylerin kişiliğini yansıtmaktadır. Aile bireyleri iletişim becerilerini çocuğa yansıtamazsa çocuk kendi iletişim becerilerini kullanamaz. Aileler sağlıklı iletişim becerilerini kullanarak çocuğa iyi bir eğitim verebilir. Çocuğunuza daha olumlu yaklaşabilmek için etkin dinleme, sorun çözme, ben dilini kullanabilme gibi iletişim becerilerini kullanmanız gerekir.
Sağlıklı Bir Ailede Sorun Çözümü
Duygu ve düşünceler abartılmadan dile getirilmelidir. Karşıdaki kişinin beklentisine göre ifadeler kullanılmamalıdır kendi duygu ve düşüncelerinizi kullanmanız gerekmektedir.
Sorunlar sadece o anki olayları kapsamalı eski birikimler o anki tartışmanın içerisine dahil edilmemelidir. Aynı anda iki sorunu ele almamaya özen gösterin.
Davranışların somut bir şekilde ele alınması gerekmektedir.
Kişiler kendi duygu düşüncelerini ifade ederek karşıdakileri yargılamamalıdırlar.
Konuyla ilgisi olmayan ayrıntıların konunun özünden ayırt edilmesi gerekir.
Etkin dinleme yöntemi kullanılarak sorunlar ele alınmalıdır.
Kendinizi haklı çıkarmak yerine uzlaşabileceğiniz şekilde sorunu çözüme kavuşturun.
Yukarıda aktardığım alıntı aile içi iletişim noktasında oldukça çarpıcı gerçekler içermektedir. Sağlıklı bir aile sorun çözümü oldukça önemli bir kriterdir. Bu noktaya değinmek oldukça önemlidir.
Aile İçinde Uzlaşma
Aile üyeleri genellikle kişisel sorunları ile nasıl başa çıkmaları gerektiği konusunda aynı fikirde değildir. Duymak zor olsa da, bazen bir aile üyesinin bir durumun başka bir perspektifini paylaşması iyidir. Bu, sorunu ele alan kişinin, onu neyin rahatsız ettiği konusunda bilinçli bir karar vermesine yardımcı olabilir.
Problem, farklı bakış açısı aile üyesinden birini üzebilir ve olaylara duygusal açıdan bakmasına yol açabilir. Eğer bu yaşanırsa bir nebze de olsun bu farklı bakış açısını aile içinde kabul gören bir bakış açısına indirgemek gerekebilir.
Aile İçi İletişimde: Aile Yemekleri
Aile yemeklerinde ısrar edin. Herkesi gündelik faaliyetlerin bir parçası haline getirmek için bir araya getirmenin yanı sıra, birkaç ayda bir aile yemeği için ısrar etmek iletişimi oldukça geliştirmektedir. Aile yemeği masasını aile üyelerinin hayatlarında neler olduğunu paylaşma fırsatı olarak kullanılan bir alandır.
Kaynak: https://www.everydayhealth.com
https://umutvakfi.org/aile-ici-iletisim/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder