8 Ekim 2018 Pazartesi

Hitabet-Belagat

Siz değerli okurlar için hitabet-belagat hakkında bir yazı hazırladım. Hitabet TDK'da "Etkili söz söyleme sanatı" şeklinde tanımlanmaktadır. Hitabet meselesi kategoriler halinde incelenebilir.Bazı insanların konuşmalarınız dinlemekten zevk duyduklarımızın esasında bizden, oldukça çok şey taşıdığını hissediyoruz. Konuşmak hepimiz de var olan bir yetenek olsa dahi kelimelerin bütün dinleyenlerde karşılık bulması tam anlamıyla sanattır.Yazımda da belagat nedir, nasıl etkili konuşulur, hitabet yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Laf Ebeliği

Hitabet
Hatiplik oldukça zor bir özelliktir. Hitabet yeteneğine sahip olan biri için çokça "iyi hatip" kavramlarını duymuşsunuzdur. Hitap eden şeklinde tanımlanabilen hatip kavramı, benzer şekilde hitabet sanatı yerine getiren, güzel ve etkili konuşma yeteneğine sahip olan kişiler için kullanılır.Laf ebeliği genelde hatiplik kavramıyla karıştırılmaktadır.Tabi ki laf ebeliği ile hitabet sanatı karıştırılmamalıdır.

Etkili Konuşma 

Etkili konuşmayı herkes istemektedir. Fakat etkili konuşmanın da belli başlı koşulları bulunmaktadır. Bunlara özen göstermeden ve dikkat etmeden etkili konuşmanızın imkanı yoktur. Peki etkili konuşma noktasında nelere dikkat etmeliyiz;


  • Artikülasyon
  • Telaffuz
  • Dil Bilgisi
  • Sür'at
  • Durakmala
  • Ses Tonu
  • Ses Gücü


Diksiyon


Hitabet çoğu zaman diksiyonla karıştırılan bir kavramdır. Bundan kaynaklı diksiyon ve hitabet kavramlarında ki farklılıkları da irdelemek gerekebilir. Hem hitabet hem de diksiyon etkili konuşmanın başka araçlarını meydana getirir. Diksiyon, etkili ve güzel iletişim sağlamak noktasında sahip olduğumuz sözel ve bedensel mesajların en sağlıklı biçimde iletimine yol olan araçların tamamına verilen isimdir.

Etkili sözlü aktarım sanatı olarak tariflediğimiz hitabet, güzel konuşma tekniklerine sahip ve kullanılabiliyor olmayı gerektirmektedir. Güzel konuşma tekniklerindeyse, düzgün bir diksiyon ile konuşma, konuşmanın akıcılığı ve dinlenebilir olmasından, konuşmanın amacını saptamadan konuşmanın yöntemine karar vermeye değin oldukça farklı özellikler barındırır. Fakat böyle bir sözlü iletişimle topluluklara düşündüklerini insanlara aktarabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder