Beden Dili Nedir?
Beden dili jest ve mimiklerimizi konuşmanın içine katarak iletişime geçmemiz anlamına gelmektedir. Konuşma sırasında beden dilimizi de aktive ettiğimizde ise karşınızdaki insana anlatmak istediğiniz bilgiyi tam anlamıyla aktarabilir oluruz.Beden dilinde en önemli unsur gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır ve yalan söyleyemezler. İletişim sırasında iken karşımızdaki insanın gözleriyle temas kurmalıyız ve onu dinlediğimizi fark ettirmeliyiz aynı zamanda saygı göstergesidir iletişime geçtiğimiz insanın gözlerine bakmak.
Beden Dili Geçmişi
Beden dilinin tarihsel gelişimini incelediğimizde, akademik alanda ve insanlar arasındaki büyük sıçrama 20. yüzyılın sonlarında gerçekleşmiştir. Fakat bu konuda gerçek çalışma 1605 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayı İngiliz filozof, bilim adamı ve politikacı Francis Bacon yürütmüştür. Francis Bacon Jestlerin ve mimiklerin insanların içinde bulundukları durumun dışa yansıttığını belirtmiştir. "Dil kulaklara seslenirken, Beden Dili göze hitap eder".
Beden Dili Neden Önemlidir?
İnsanlarla iletişime geçtiğimizde söylediğimiz cümleler kadar jest ve mimiklerimiz de ciddiye alınır. Özellikle ilk defa karşılaştığınız birisiyle iletişime geçtiğiniz mimikleri daha fazla inceleriz. Beden dili ile birlikte iletişime insanı daha iyi algılayabiliriz ve empati yapma olasılığımız kat be kat yukarı çıkar. Beden dilini ile konuştuğumuzda iletişime geçtiğimiz insanları etkileme olasılığımız dahada artar. Eğer beden dili iyi bir biçimde kullanılırsa; çözümleyici, yapıcı ve kişilerin mutluluğuna, toplumun huzuruna etki edecek sağlıklı ve nitelikli bir iletişim kanalı açılmış olur.Beden Dili İşaretleri
- Yüz hareketleri
- Eller hareketleri
- Kollar hareketleri
- Bacak hareketleri
- Göz iletişimi
- Duruş biçimi
- Kişiler arasındaki mesafe
Beden Dili Kullanımında Hareketler
- Jestler
- Mimikler
- Temas
- Beden duruşları
Beden Dili Öğrenmek
- Aşırı göz temasında bulunmak,
- Sürekli sabit durmak,
- Fazlaca rahat hareketlerde bulunmak,
- Duvara veya masaya yaslanmak,
- Ayakları çaprazlamak,
- Kolları önde veya arkada bağlamak,
- Konuşurken başı geriye atmak, saçları geriye atmak, gözleri kapamak,
- Ellerimizi ovuşturmak ve yüzümüzde dolaştırmak,
- Parmak uçlarını birbirine dayamak,
- Parmakları masada tıkırdatmak,
- Saat ya da yüzükle oynamak.
Peki dil olmasaydı beden dili ile iletişime geçseydik neler olurdu acaba ? Kıyafetlerin iletişim üzerinde ki rolü ne derece artardı? Bu soruları siz de merak ediyorsanız, yazılarımı okuyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder