4 Ekim 2018 Perşembe

Konuşma Terapisi

Konuşma terapisi belli başlı konuşma bozuklukları yaşayan her yaştan insanın katıldığı-talep ettiği bir terapidir. Bireylerin günlük yaşamda konuşma problemi yaşadıklarını hepimiz görüyoruz, yani böyle insanlarla elbette karşılaşmışızdır ya da biz de onlardan biri olabiliriz. Tabi ki buna mecbur veya mahkum değiliz. Yazımda da konuşma terapisi nedir, neye yarar, nasıl yapılır, faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar üretmeye çalıştım. Ayrıca bir iki yerde sizlere konuyla alakalı oldukça faydalı iki alıntı da bulundum. İyi okumalar.

Konuşma Terapisi Konuşma Terapisi

Konuşma terapisi noktasında nasıl yapılır sorusuna bir alıntı paylaşarak incelemek istiyorum.


Dil ve Konuşma Terapisi Nasıl Yapılır?
Dil müdahale faaliyetleri: Dil ve konuşma terapisti, çocuklarla dil gelişimini teşvik etmek amaçlı oyun, kitap, resim, konuşma gibi yollarla iletişime geçerler. Terapistler tekrarlama egzersizleri kullanarak doğru telaffuzu modelleyebilirler.
Artikülasyon terapisi: artikülasyon, dudak, çene, diş ve damağın uyumlu bir halde kullanılarak düşüncelerin karşı tarafa aktarılmasıdır. Terapistler hece ve ses üretiminde egzersizler yaparak doğru modeli yaparlar. Çocukları teşvik etmek için uyguladıkları oyunun seviyesi, çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına yöneliktir. Çocuklar 3 yaşından sonra bazı harfleri hatalı bir şekilde kullanıyorlarsa artikülasyon bozukluğu yaşıyor olabilirler. Artikülasyon bozukluğu olan kişiler “r” harfi yerine “y” harfini, “k” harfi yerine “p” harfini kullanırlar.
Kekemelik: kekeme olan kişiler konuşma akıcılığında sıkıntı çekerler. Çocukluk döneminde başlayan kekemelik tedavi edilmediği sürece bir hayat boyu sürebilir. Bu bozukluk ses üretimindeki aksaklıklar ile karakterize edilir. Kekemelik bazen kişiye zor  gelen durumlarda ortaya çıkmaktadır. Konuşma bozuklukları kişinin eğitim, kariyer ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple tedavi edilmesi gerekir.
Oral motor/ beslenme ve yutma terapisi: dil ve konuşma terapistleri ağız kaslarını güçlendirmek için yüz masajı, dil, dudak çene egzersizleri gibi aktiviteler yaparak tedaviye yardımcı olmaktadır. Ayrıca çocuğun yutma farkındalığını yükseltmek için de farklı yiyecek dokuları ve ısılarını kullanırlar.
Dil Bozukluğu:  çocukların ses üretebilme, cümle kurma ve kelime sorunları nedeni ile iletişim kurmada güçlük çekme durumudur. Dil bozukluğu olan çocuklar yaşıtlarına oranla daha az sayıda cümle kurarlar. Sesleri yanlış kullandıkları için sesleri birleştirerek kelime oluşturamazlar ya da kurdukları cümleler hatalıdır. Bu sorunlarda dil ve konuşma terapisi ile düzeltilebilen sorunlardır.
Ses Bozukluğu: kişide ses kalitesi, ses perdesi ya da ses şiddeti durumlarında bozulma olmasıdır. Ses bozukluğu belirtilerinde sesin gırtlaktan çıkması ya da ses soğuk algınlığı almış gibi çıkmasıdır. Konuşma esnasında ses tonunda frekans ve şiddet değişiklikleri gözlenebilir.

Konuşma Terapisinin Faydaları 


Konuşma terapisi, çocukların daha net konuşmayı öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu, başkalarına konuşma konusunda kendinden daha emin ve daha az sinirli hissetmelerine yardımcı olur. Dil sorunları olan çocuklar konuşma terapisinden sosyal, duygusal ve akademik olarak yararlanabilirler.

Disleksi gibi okuma sorunları olan çocuklar için konuşma terapisi, belirli sesleri duymalarına ve sözcüklerdeki sözcükleri ayırt etmelerine yardımcı olabilir: kelime çubuğu , b , a ve t seslerine bölünür . Bu, okuduğunu anlama becerilerini geliştirebilir ve çocukları okumayı teşvik edebilir.

Konuşma terapisi, özellikle çocukların hayatının erken dönemlerinde faydalıdır. Bir çalışmada, konuşma terapisine giren dil sorunları olan okul öncesi çocukların yüzde 70'i dil becerilerinde iyileşme gösterdi.

Konuşma terapisi hakkında ki bu yazı oldukça etkili ve bilgi veridi bir yazı. Peki herkes soruyor:"25-40-50 yaşındayım bende konuşma terapisine katılabilir miyim?".  Doğal olarak bu meselelere insanlar çocuk veya en geç gençken müdahale edilebilir zannediyorlar fakat öyle değil. Tüm yaş gruplarına özel konuşma terapileri mevcuttur. Aşağıda ki sorunlardan muzdarip olan herkes konuşma terapisine katılabilir.

Konuşma Terapisine Kimler Katılabilir
Konuşma terapisi her yaş içindir Burada iletişim güçlüğü olan tüm hastalarla karşılaşabiliriz. Aynı zamanda farklı uzmanlık alanlarımız da var:

  • Özel dil bozukluğu (SLI / TOS)
  • Davranışsal sorunlar (DEHB, Otizm)
  • Ses terapisi
  • Beyin hasarı sonrası konuşma ya da yutma terapisi
  •  Anormal oral davranış
  •  Kekeme
  •  Disleksi
  • Bebeklerde ve küçük çocuklarda yeme ve içme sorunları
  •  İki dillilik
  • Şiddetli fonolojik konuşma bozuklukları
Yazımın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Konuşma terapileri esasında herkesin bildiği terapiler değildir. Yukarıda saydığım meseleler toplumla kaynaşma noktasında oldukça sıkıntı yaratan meselelerdir. Mutlaka üstüne düşün. Sağlıklı günler...

Kaynak: http://greekmurderers.net/konusma-terapisi 
https://www.depraatmaatgroep.nl/speech-therapy

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder